Nytt år, ny bujo

Mina bujos sträcker sig ju bara en termin i taget så det är förstås dags för en ny i och med att det likaså är dags för en ny termin. Jag hade två uppslag kvar i min gamla bok när terminen var slut så de går ju åt. Därför kan jag heller inte byta märke eftersom jag verkar behöva alla 160 sidor och varför skulle jag byta? Jag trivs väldigt bra med Archer & Olive, som jag använt under hela 2021 och vill gärna fortsätta. Det är bara ett problem. A&O tar inte längre emot återförsäljare i Europa. Gaah! Detta skapade en viss panik i slutet på oktober när jag började fundera på om det var dags att se över en ny bok. Det finns andra tjocka böcker, det gör det, men ingen av dem är i B5-format. Det finns andra böcker i B5-format men inte med 160 sidor. Så jag gjorde en beställning och passade på att beställa tre stycken för att inte stå utan. I slutet av november var jag på öppet hus på Tidförmera i Tierp, som har allt man kan tänka sig för bullet journals. Där hittade jag faktiskt två böcker i B5-format från A&O och slog förstås till direkt. Någon dag senare kom min beställning och jag hade helt plötsligt fem stycken böcker. Wohoo!

Men vilken skulle jag välja då? Redan från början hade jag funderat på den gula eftersom det var höstens färg men eftersom boken ju skulle användas på våren så kändes höstens färg lite passé. Istället lockade den ljusgröna men när jag nu plötsligt hade fem möjligheter så öppnades nya dörrar. Höstens bok var rosa, vårens bok skulle också kunna vara rosa och på så sätt skulle jag kunna hålla ihop läsåret. Av de fyra böcker som fanns kvar skulle jag då ha en mörkgrön och en ljusgrön, också passande för ett läsår, samt en röd och en gul och det kunde man väl också med lite god vilja passa ihop. Då skulle det alltså bli rosa till våren. Rosa är ju den bästa färgen av dem alla men just den här nyansen var jag lite tveksam till. Mer laxrosa liksom, när det finns så många andra fina nyanser.

Nåväl, jag började titta på pennor och inspiration och som vanligt hade youtubes Plant Based Bride, eller Elizabeth som hon heter, ett fint tema i sin nya bok. Jag tog inspiration av henne även inför våren -21 och jag tycker generellt att jag trivs med att ha ett ganska avskalat tema på de första sidorna men med en accentfärg i samma nyans som boken. Lyckligtvis hittade jag en perfekt penna bland mina nya acrylograph-pennor, också från Archer and Olive och också fyndat på Tidförmera. Nyansen var helt rätt för boken och så sakteliga kunde jag börja förbereda min nya bok.

Under hösten har jag träffat på fler personer som för bujo och bland dem även gamla bekanta. Det verkar som om många som förde bujo innan pandemin slutade när det inte fanns något att fylla den med medan vi också är många som startat under pandemin när vi har tid att ägna åt det. En av mina bekanta är just en sådan som tappade gnistan lite under pandemin men som nu tänkte ta nya tag. Högst upp i sin bok hade hon skrivit just “vi börjar om” och jag tyckte att det passade så bra. Därför fick det vara med även i min bok.

Även jag har hoppats kunna fylla min bujo med något fler saker det här året och det visas bland annat genom att jag utökat min future log. Jag gjorde en så kallad dutch door med sex månader per uppslag.

Ett foto i månaden fick vara kvar och fick också lämna plats åt mina flikar…

…som var nya från i höstas. Den här gången klädde jag dem med washitejp och jag är mycket nöjd med resultatet.

Bland flikarna finns uppslag för lästa böcker, stickning…

…och bakning.

Några sidor har tillkommit, framför allt jobbsidor där jag i våras insåg att jag tagit i för lite, och några har försvunnit, framför allt sidan för rutavstånd som visserligen var rolig i sin nya utveckling i höstas men som jag ju längre hösten led använde allt mindre.

Tittar man på mina hittills tre fyllda bujos så ser man en klar utveckling. I början hade jag färgpennor, linjal och fineliners och det räckte så men jag började älska penselpennor och många sådana har jag köpt på mig. Jag har testat dutch doors, jag har använt gouache och vattenfärg. Jag har utvecklat mitt tecknande och likaså en förtjusning i washitejp som nästan är i paritet med kärleken till garn. Nästan. Guldfärgen i den här boken är också ny och är en specifik typ av vattenfärg som jag även har i silver, brons, rosa, blått och grönt. Det blir fantastiskt vackert och jag förstår inte varför jag tvekade så länge innan jag slog till. Guldet lyfte den här bokens förstasidor och matchar dessutom fint med framsidan.

Jag känner mig inspirerad inför en ny bujo-termin.

Mina bujoteman hittills

Innan det är dags att börja visa teman för 2022 i bujon tänkte jag att det vore roligt att titta på de teman jag gjort hittills och se vilka som är favoriterna. Alla teman får en siffra mellan 1 och 5 där 5 är bäst och så får vi se i slutet vilka teman som är bäst. Vissa har jag rankat på hela temat och min känsla för dem och andra mest baserat på förstasidan enbart även om resten av uppslagen är trevliga.
5 – gräddhyllan
4 – “sparks joy” för att tala med Marie Kondo
3 – duger i krig
2 – meh
1 – ta bort

Eventuellt är det ett för långt hopp mellan sparks joy och duger i krig men jag tror att det går bra ändå.

Mitt första tema, allt kändes lite skakigt men det gick ju förvånansvärt bra. Sparks joy bara därför, tror jag.
4/5

Den här är jag fortfarande väldigt nöjd med. Det var svårt att få till rätt perspektiv på pappersplanen men det gör inte så mycket. Istället älskar jag hur de flyger runt över sidan.
5/5

Oktober kämpade jag med. Framsidan blev jag inte nöjd med och pennorna blödde igenom papperet. Jag hade haft två bra teman och kände att jag ju kunde göra det här men oktober svar svår att få till. Det ordnade upp sig framåt månaden dock när jag övergav mina första löv och satsade på lönnlöv istället.
2/5

I november bytte jag färgtema efter att jag gjort förstasidan, vilket syns på sidan bredvid. November fick jag också kämpa med idéer. Det var svårt att få till något bra och det tog en evighet att färglägga luftballongerna. Det är fint men det var inte en bra känsla genom månaden.
3/5

I december hittade jag tillbaka och jag älskar mitt broderitema. Det är också det första tema som jag hittade på själv utan någon förlaga. Eller snarare, jag hade inspiration från andra bullet journal-konton men broderierna på framsidan är min egen idé. Det gick dessutom snabbt och lätt att göra. Hela månaden blev jättefin också.
5/5

Januari var ett roligt tema och jag var helt fascinerad över min egen förmåga och hur bra det blev.
4/5

Februari var jag också väldigt nöjd med och imponerad över mig själv och vad jag kunde åstadkomma. Ett helt Eiffeltorn!
5/5

Sedan gick det utför i mars. Jag tänkte att jag ville ha ett enkelt tema med tanke på flytt och packning men det blev inte bra. Framsidan är helt okej men månadsöversikten är ryslig och även om jag till sist blev nöjd med sidan för vanor och humör så fyllde jag knappt i den under månaden.
1/5

I april blev det bättre och blommorna gjorde att det var ganska lätt att göra veckouppslagen fina (vilket var mycket svårare med lådor). Tycker inte att citatet är superbra gjort men det funkar. Gillar min cykel och jag gillar färgtemat.
3/5

Cupcakes i maj var också ett roligt tema. Det var poppiga färger där särskit nyansen av rosa och lila sällan har synts i bujon. Det blev bra och var ganska lätt att få till olika veckouppslag.
3/5

Juni var ett bra tema, det var lätt och gick fort och blev fint. Den blå färgen är en liten favorit bland mina penselpennor. Gillar för övrigt att samma röda nyans fick vara med i både december och juni. Bra tema men som jag inte helt minns, ärligt talat. Tycker också att den rosa färgen förstörde lite i framsidan. Är dock väldigt nöjd över att noterna på citatsidan är de rätta noterna för just den textraden i Visa vid vindens ängar.
2/5

Jag verkar aldrig ha gjort ett inlägg om julitemat. Det var prästkragar och jag tycker att det blev väldigt fint. Det var ett jättebra färgtema och flera av uppslagen blev väldigt bra men eftersom jag dels satte upp hela månaden på en och samma gång och dels hade sommarlov så använde jag den inte så mycket. Jag fyllde i vanor och humör etc men det var ungefär allt.
3/5

Augusti var ett fantastiskt tema. Det var så lätt att variera på många olika sätt, vilket var skönt för jag hade en miljard mötesuppslag. Notera att pennan från juni- och apriltemana fick vara med igen.
4/5

Min första pop-up kom i september. Bara därför borde den få ett högt betyg, för det blev verkligen bra. Roligt också att den lättaste pop-up:en (typ) också är den som verkar mest komplicerad. Framsidan blev väldigt bra men det var svårt med resten av uppslagen, mest för att den gula och den blå pennan inte riktigt passade ihop. Det blev också lite lättare när jag började inspireras lite av art deco i typsnitten. Nåväl, Chrysler building är alltid Chrysler building.
4/5

Åh, Wicked. Jag är helt fascinerad över hur bra det blev. Glinda kunde ha blivit bättre men Elphaba blev bra och framför allt ser man ju vad det är för något – affischen till Wicked. Jag gjorde många silhuetter under den här månaden, något som kommer igen i den här månadens tema. Jag hade dock lite svårt med min gröna penna i oktober. Det var rätt nyans men svårt att få jämnt. Jag slits mellan 4 eller 5 och jag inser ju att jag alltid försöker visa upp den här sidan också när någon vill se mina pop-up:er (och i och med att Wicked inte är så känd i Sverige är det få som känner igen affischen) så det måste ju betyda att jag är väldigt nöjd med den men samtidigt, sparks joy är inte ett dåligt betyg.
4/5

Vi närmar och slutet och här i november kom den andra pop-up:en. Den blev fin men jag kände mig lite oinspirerad under månaden. Jag är faktiskt mest nöjd med rosorna i vasen i bakgrunden. Blommor gör alltid bra teman, de är lätta att arbeta in i veckouppslagen.
3/5

Så har vi december. Den är fin men kanske lite för mycket. Det är hus, det är pop-up, det är järnek, det är silvervattenfärg (för övrigt älskar jag mina nya vattenfärger), det är bland-penna och allt möjligt. Idén är bra och jag gillar förstasidan (notera också att den blå pennan fått vara med även här) men det är något som inte känns helt rätt. Jag ville för mycket, helt enkelt.
3/5

Eventuellt blev jag strängare ju mer vi närmade oss nutiden. Nåväl, vi har tre gräddhylleteman: pappersplanen i september 2020, broderierna i december 2020 och Paristemat i februari. Hade det varit fler hade det ju inte varit en gräddhylla, tänker jag. Någonstans är de enkla temana finast nästan, men ju mer jag ritar desto bättre blir jag ju och då vill jag ju testa fler grejer också. Och någonstans, var ska man testa om inte i sin bujo?