Vattenfärg!

Jag är helt fast i det här med en bullet journal. De senaste dagarna har jag enbart tittat på youtubevideos av olika teman och uppslag och så vidare. I en av filmerna, temat för december 2019 av AmandaRachLee, så är temat norrsken och hon målade med vattenfärg och använde sedan målningen som underlag och klippte ut olika delar av den för att dekorera sidorna för december. Jag tänkte att eftersom jag ju inte direkt ritar så är det här kanske ett alternativ för mig. Det blev helt okej, tycker jag, med tanke på att jag inte målar heller och inte har hållit i en pensel sedan 2013. Det blev kanske inte direkt ett norrsken utan något mer abstrakt (även om norrsken förstås är tämligen abstrakta) men det gör ju inget, det kan funka ändå. Kanske blev det en augustinatt istället? Hemligheten, som jag lärde mig i videon, är att blöta ner papperet med penseln från början, så flyter färgerna mer in i varandra och man kan undvika skarpa kanter.

Det här kan verkligen vara ett sätt för mig att skapa teman och få in lite färg i min bullet journal, tänker jag, men jag ska experimentera lite mer. Just nu håller jag mest på att fundera på vilka sidor jag bör och vill ha med och var och så vidare och då är youtubefilmerna guld. Färg är dock viktigt, jag behöver färg och jag vet att det var det som drog mig till bullet journals från första början, att det var så mycket färg och bilder.

Det blir med största säkerhet en bullet journal. Betyder det här att jag måste lära mig kalligrafi nu?

Bullet journal?

Jag har rätt länge varit intresserad av bullet journals men inte riktigt förstått hur de fungerar. Jag har skaffat en förtryckt men kom liksom inte igång ordentligt. Här i veckan, av någon anledning, började jag fundera mer på det och började läsa på. Vad är det? Vad fyller det för funktion? Hur gör man? Vad behöver man?

Först och främst har jag insett att man måste fundera på sina egna behov och när jag gjorde det så insåg jag att en förtryckt aldrig skulle fungera för mig. Sedan vet jag att om jag inte kan få in hela mitt jobb i boken så kommer jag inte att använda den. Poängen är ju att få struktur, inte att behöva leta efter var jag ska skriva och i slutänden sitta med femtioelva post-it-lappar. Jag gillar att ha struktur men jag har ofta svårt att se i förväg vad som passar bäst för mig, innan jag har allt material att strukturera. Kaos före ordning, helt enkelt. Därför måste jag planera min bullet journal och bestämma vad som funkar. Jag tror att jag är redo för jag vet vad jag behöver i mitt jobb nu.

Men om hela jobbet ska få plats så måste jag ha mycket plats. Jag har haft många kalendrar i mitt liv och jag vet vilken kalenderöversikt som passar mig bäst – jag behöver en hel vecka på ett uppslag och så som det ser ut nu så behöver jag dagarna i kolumner bredvid varandra. Jag testade lite i ett gammalt kollegieblock och jag tror att det funkar. Likaså vill jag ha möjlighet att skriva listor för varje dag för det är alltid något som måste skrivas ut, mailas, läggas upp och så vidare. Det kräver en bok som är omkring en A4-tror jag och då undrar jag om jag orkar bära med mig den. Men om den samtidigt gör ett kollegieblock redundant så kanske det inte är något problem (även om jag förstås kommer att ha båda med mig, åtminstone till en början).

En annan sak jag lärt mig är att jag ska vara flexibel och inte lägga upp alla veckor på en gång, eller i alla fall inte göra dem statiska, ifall jag behöver ändra layouten. Jag har helt snöat in på videor på youtube där olika personer – framför allt AmandaRachLee – visar hur de tänker med sin bullet journal och jag tror att med rätt planering så kan jag nog få till det, även om jag inte kommer att lyckas fylla den med fina teckningar och sådant. Jag tror att jag ska försöka göra en testtermin och se om det funkar och sedan utvärdera i december.

Så hur ska jag lägga upp det då? Ja, jag vill ha översikter i början över långsiktiga saker att göra, som jag kan använda hela terminen. Likaså vill jag ha plats för att ha alla mina mötesanteckningar samlade, det vill säga alla anteckningar för möten med samma grupper ska vara tillsammans. Det borde sammanlagt bli fem olika avsnitt. Varje månads veckor sitter ihop men med några sidors mellanrum mellan månaderna. I början på varje månad bör en månadsöversikt sitta och i slutet av en månad bör det vara en sida för samlad info av något slag. Någon sida med kontaktuppgifter borde det också finnas.

Det här låter som en samlad bok med kalender, adressbok, att-göra-listor och mötesanteckningar. Det är rätt mycket att kräva av en stackars bok. Många av de videor jag har tittat på har också lagt in saker som self care, framtidsmål och kulturevenemang, resor och så vidare. Jag tror inte att jag kommer att göra det eftersom mål och visioner stressar mig lite och meningen med allt är ju att minska stress. Jag tycker att det är onödigt att behöva uppleva ångest för att man misslyckats med att hålla sitt nyårslöfte etc. Däremot kan jag tänka mig lite uppmuntrande eller roliga citat och på sikt vore det kul att kunna stoppa in bilder i en bullet journal också – månadens bild och så vidare.

En bullet journal för arbetet är nog vad det mest kommer att gå ut på eftersom det som är självutvecklande har ett väldigt begränsat utrymme i mitt liv just nu och om det dyker upp sådana tillfällen så är jag bara glad men har ingen lust att dedikera en sida till det varje månad bara för att må dåligt över att den är så tom. Kanske en sida totalt i hela boken. Och kanske en sida för stickningen där jag kan se hur det går med mina årsmål. Det vore faktiskt roligt att få till, lite personlig touch måste den också få ha, min bullet journal.

Jag kommer säkert på fler saker längs vägen men det här känns ju ändå ganska görbart och förhoppningsvis också ganska funktionellt. Jag testar en termin så får vi se. Nu ska jag bara hitta material…