En ny bujo!

Det har varit väldigt tyst här ett tag och jag funderar lite på hur jag vill göra med bloggen. Medan jag funderar kan vi passa på att titta lite på hur det faktiskt blev.

Egentligen använder jag inte min sida för rutavstånd så mycket men det är en praktisk sida att börja med om man inte riktigt vet hur man ska ta sig an en ny bok. Jag gjorde en mall för mitt vanliga veckouppslag, som jag sedan kan vika ut och se och det har jag haft stor användning för.

Mycket är sig likt från vårens bujo men jag börjar få mer rutin i min set-up nu.

Tanken är att jag i den här bujon ska lägga till mer bilder. I den förra blev det ju bara en per månad och då kändes det konstigt om det inte var en bild på Einar. Så nu finns det en månadens bild men också bilder under varje månads egna uppslag. Det är lite roligare så, tänker jag.

I förra boken lade jag in 20 bra saker från 2020, i den här fick det bli 21 sommarminnen från 2021 och jag tror faktiskt att jag fick till det. Det är bra att dokumentera sommaren lite så att man sedan minns vad man har gjort. Det är så lätt att det flyter ihop annars.

Böcker jag har läst fick vara med fortsatt. Jag gillar att se att jag har läst och att jag har kommit igång med läsandet igen. Jag vet inte om jag är tillbaka till där jag var före 2013 men jag tror nästan det. Det är bara det att läsandet är annorlunda nu, inte sämre på något sätt men annorlunda.

För att lättare hitta bland mina sidor gjorde jag flikar. Det är snyggt men jag vet inte hur mycket det hjälper egentligen. Jag är dock väldigt nöjd över min gouachefärg och hur bra det blev när jag målade. Kanske trodde jag att jag skulle använda den mer men det kommer ju fler bujos.

Eftersom jag behövde tre sidor för böcker i våras så lade jag till det på en gång. Sticksidan fick fortsatt ett halvt uppslag och vi får se hur mycket jag lyckas fylla den. Om inte annat så har det blivit några inköp i alla fall.

Huset har också fått flera sidor. Framför allt är jag nöjd med det här uppslaget, där jag vecka för vecka kan notera vad som skett. Det var praktiskt under sommaren då det mot slutet av sommaren var lätt att tänka att inget hänt och glömma bort att vi i början av sommaren inte hade något golv i köket.

Sent omsider kom jag också på att jag ville ha en sida för bakat eftersom jag äntligen har en fungerande ugn igen. Här kan jag också notera varifrån jag fått receptet så att jag minns om jag vill baka samma sak igen. Det har blivit både paj, piroger och rimbobullar i sommar. Mina första jäsdegar!

En sida för anteckningar fick avsluta det hela. Där kan jag skriva upp bujotemaidéer och liknande. Man vet aldrig när man behöver anteckna något, helt enkelt.

Jag är nöjd med strukturen och färgtemat, det passar bra till framsidan och livar upp lite. Washitejpen är också fin. Snart börjar det nästan bli dags att börja fundera på vårens tema, men än får det dröja lite.

Ingen flytt utan planering

Årets andra halva har inletts och det tarvar naturligtvis en ny bullet journal – en faktisk bok alltså. Detta för att den blå boken endast har ett enda uppslag kvar och på det blir det ju förstås ingen julimånad. Den nya boken är likadan som den gamla, från Archer&Olive och i B5-format. Skillnaden är förstås färgen och den lilla blomdekorationen på framsidan. Det är en fin färg men jag inser ju att den inte kommer att vara ljusrosa särskilt länge… De tål inte fukt så bra, de här böckerna, utan vatten lämnar fläckar och smuts ska vi inte tala om. Men det visar ju också att boken är använd, och det ska den ju vara. Den blå cyklade jag omkull med så att jag fick plocka upp den där den stod rätt upp i en snödriva i vintras, till exempel. Det blev en fläck som minne.

Nu kommer ju också den stora frågan vilka uppslag som ska vara med och inte. Nu har jag ju haft en bujo i ett helt läsår och jag vet ungefär vad jag behöver och hur mycket. Hittills har jag behövt fylla på mina bokuppslag så där kan jag behöva öka lite. Huset kräver en del anteckningar så sådana sidor måste jag ha. Jag har ju sagt förut att jag inte direkt tror på nyårslöften men jag blev ändå lite påverkad i vintras av att alla gjorde sidor med mål för året och sådant. Det blev som jag trodde, det man inte uppnår känns bara jobbigt och det man uppnår kan man glädjas åt ändå, så att säga, så den sidan tänker jag inte ta med. Annars gillar jag mina sidor och jag börjar som sagt komma fram till vad som passar mig bäst. Det är klart att det känns som om jag vill utvecklas också men att förfina det jag vet passar är ju också någon form av utveckling.

I min första bujo använde jag bara svart och grått på mina första sidor, min “set up”, men i den andra använde jag en blå kontrastfärg som var nästan identisk med bokens omslag. Det gillade jag skarpt och kommer att fortsätta med i den här boken, fast rosa nu då.

Det blir nog bra det här. Jag känner mig redo för en ny bujo.

Bujo – juni

Eftersom maj innehöll så många färger fick juni vara lite lugnare med ett par blåa toner och en röd som kontrast. Det är också ett ganska lätt och snabbt tema – moln och drakar – och det gick ovanligt snabbt att planera och utföra juni i bujon.

Månadens citat är från Visa vid vindens ängar och noterna längst ner är de faktiska noterna vilket jag är mycket nöjd med. Jag ångrar dock lite att jag gjorde en rosa sol på första sidan, jag borde ha hållit mig till blått och rött eller möjligen gjort en gul sol.

Jag är nöjd över att det röda inte fick ta alltför mycket plats. Det är trots allt samma färg som jag hade i temat för december och som fick representera jul. Men jag tycker att den passade bra för juni ändå.

Det känns som om det var ett tag sedan humörbarometern var ritad så här – senast var i mars och då orkade jag aldrig fylla i den – men det kändes rätt med draksvansen. Det tog mycket plats dock.

Det var i och för sig inte ett problem eftersom jag ju vill ha ett helt uppslag för månadsreflektionen.

Juni är en månad där hälften är jobb och andra hälften är sommarlov så det har fått leda till  att jag både har sidor för en vanlig vecka…

och extra många mötessidor…

…men också ett veckouppslag för en ledig vecka. Jag behöver inte så mycket plats när jag inte jobbar, bara några rader för att skriva upp tider jag behöver passa etc.

I slutet gjorde jag en citatsida för att markera att det faktiskt är sommarlov nu. Sommarlov!

Jag har faktiskt gjort en augustiöversikt längst bak i bujon, eftersom de sista jobbdagarna i juni krävde en lite djupare planering av augusti, och några sidor för husanteckningar och sommarplanering och i och med det visar det sig att jag bara har ett enda uppslag kvar i min 160 sidor tjocka bok. Det är ju väldigt väl planerat, måste jag säga. Nu är det dags att avsluta juni och fundera på nästa bullet journal och nästa bok. Spännande!

Bujo – maj

Det har varit ganska tyst här ett tag. Våren har varit helt fullspäckad med både flytt och mycket att göra på jobbet men nu börjar det lugna sig lite och jag börjar hitta tillbaka till mig själv igen. Bujon har varit ett stort stöd, en enda bok med allt från anteckningar och kontaktuppgifter rörande flytten till nedräkning och avbockning av jobbrelaterade grejer. Det besvärligaste är väl att komma på vilka saker man ska föra med sig till nästa bok och vilka saker som så att säga får arkiveras i den gamla boken.

I maj fick jag i alla fall äntligen en ny ugn och temat i bujon blev cupcakes. Jag bakade en massa saker – tårta och brownies och kladdkaka och rabarberkladdkaka och chocolate chip cookies och faktiskt cupcakes. Det var härligt att hitta tillbaka till bakningen igen med en ugn som faktiskt blir varm.

Det var ett roligt tema och möjlighet att använda mycket färg. Jag fick också göra en ny boklista för den i början av boken var full. Målet att läsa 21 böcker 2021 uppnådde jag redan i mars. 21 stickprojekt 2021 tvivlar jag på att jag kommer att klara alls dock men det är en annan historia.

Vis av skadan tråd tidigare månader fortsatte jag också med att ha ett dubbeluppslag för månadsreflektionen.

Det är bara att inse, mina veckouppslag följer alltid samma mönster och det tycker jag är skönt. Jag vet vad jag har och vad jag får, så att säga. Jag vet vad jag kan skriva var. Genom att använda olika färger och teckningar så kan jag ändå skilja de lika uppslagen åt.

Planen att bara göra nya mötessidor när det behövs har också fungerat under våren. Under hösten hade jag ju ett mötesuppslag efter varje veckouppslag men jag använde ju inte allihop. Det här systemet fungerar mycket bättre och det har inte alls blivit svårt att hitta bland anteckningarna sedan heller. Oftast vet jag vilken månad jag gjorde dem och kan jag bara bläddra bland de sidorna, ganska smidigt.

Bujo – april

Jag är lite sen på bollen, det medger jag. April har ju pågått så länge att det är dags för maj redan men jag tycker också att april har gått ovanligt snabbt. Eller kanske lika snabbt som vanligt. Ju mer man har att göra desto snabbare går det och jag har haft så mycket att göra att man kan tro att det är maj redan.

Men riktigt så roligt är det ju inte än på en vecka. April månads tema är blommor och cyklar. Jag har en washitejp med cyklar som jag har ritat av och det har varit rätt svårt, särskilt när man inte har så mycket tid, men jag är nöjd över resultatet. Det svåraste var att få till hjulen. När jag väl hade dem på rätt ställe så föll resten på plats ganska omgående. Jag fyllde cykelkorgen med blommor och det temat har fått följa med över veckouppslagen. Ett väldigt tacksamt motiv.

Någon såg cykeln på första sidan och undrade var hans stol var så jag fick rita dit den till cykel nummer två. Särskilt härligt har färgtemat varit. Jag har gillat den gröna, blåa och rosa tillsammans. Det har känts vårigt och välkomnande.

Eftersom min provsida från början av bujon börjar bli full så fick jag rita dit en ny bredvid vanor och humör. Den börjar fyllas på redan. Upplägget för vanor och humör kommer igen sedan februari. Det är en smått opraktisk uppställning eftersom det är lätt att rita fel men den ser samtidigt mycket elegant ut. I mars fyllde jag inte i vanor och humör under en stor del av tiden och jag vet inte riktigt varför men jag var väldigt trött i mars. Inte mycket bujo och heller inte så mycket stickning. Det har varit lite mer stickning i april, tror jag. Vi får se hur det går med målet om 21 stickprojekt under 2021. 21 böcker är i alla fall redan uppnått.

Mars undantaget har jag behövt två sidor för månadsreflektion under året och därför lade jag in det från början nu. Med allt som händer i april tänker jag att jag kommer att ha mycket att skriva om, men det kan också blir tvärtom att jag är alldeles för trött och inte orkar skriva någonting alls. Vi får se!

April är en ganska mild månad ljusmässigt, tycker jag, och det speglar sig lite i färgskalan. Den här blå pennan är som en aprilhimmel och den gröna känns som nyutspruckna löv. Precis lagom för april. Jag tror att färgerna skrämde bort lite under mars, men jag vet inte säkert. Nu får vi se maj an i bujon!

Bujo – mars

Mars är här och även om jag känner att det är vår i luften så är jag trött. Jag har ingen ork att sticka, jag bara jobbar och läser och ibland orkar jag inte ens läsa. Jag visste att det skulle bli en månad med mycket att göra men att jag skulle vara trött redan innan den ens började, det var jag inte beredd på och jag vet ju hur det blir när jag inte orkar sticka, det blir inte bra. Vi får se, jag ska försöka fresta mig lite på den fronten så får vi se hur det fortsätter.

Alldeles oavsett har det i alla fall blivit en ny månad i min bujo och jag valde temat kartonger. Massor av fyrkanter och kuber och brunt papper.

Temat är enkelt och det är med flit på grund av nämnda upptagna månad men jag började tvivla när jag så var färdig med månadsuppslaget. Det blev inte så snyggt men så får det ju vara ibland. Det behöver inte alltid vara snyggt för att vara funktionellt och tejpen är i alla fall fin. Apropå månadsuppslag vet jag flera som struntar i månadsuppslaget och jag kan förstå det, särskilt när nu den sociala kalendern är obefintlig och man inte har så mycket att göra förutom att vara hemma. Om jag gjorde alla mina veckouppslag på en gång skulle jag kanske också strunta i månadsuppslaget men som det är nu ser jag ändå att den fyller en funktion även om den funktionen kanske inte alltid används just nu och framför allt tycker jag att den är trevlig att göra. Det blir oftast ganska fint. Jag säger oftast för just den här var som sagt inte den bästa jag har gjort.

Lyckligtvis kom vanor och humör efter månadsuppslaget och det här uppslaget är jag nöjd med. Jag började tvivla på temat ett tag men efter det här kändes det bättre. Jag tycker det blev riktigt snyggt och jag är särskilt nöjd med rubriken och dess placering. De små kuberna är också söta och jag kom på att jag kan skriva dit arbetad tid på sidan av dem så de fyller många funktioner. Gällande månadsreflektionen bör jag börja fundera lite för hittills har en sida inte räckt utan jag har fått skarva med extra papper både under januari och februari. Hur jag ska få till ett helt uppslag för reflektion vet jag dock inte men det får vi skjuta på framtiden någon vecka eller två tills det är dags att börja fundera på april.

Återigen tror jag att den stora behållningen med det här temat är papper och framför allt tejp. Jag är supernöjd över att ha hittat tejp som passade så bra till papper och till valda färger och hela känslan överlag. Mina så kallade running weeklies får försätta, jag är mycket nöjd med dem och framför allt hur de sparar plats.

Jag tycks inte ha fotat mitt mötesanteckningsuppslag men jag är nöjd över att ha släppt idén att jag måste ha ett sådant uppslag efter varje vecka. I februari räckte det med ett enda mötesuppslag – det var ju trots allt bara tre arbetsveckor i februari – och vi får se hur många som behövs i mars. Jag skulle gissa på två.

Takåsarna i Paris

Det är sportlov och jag bestämde mig för att inte göra en vanlig veckoplanering i bujon. Först trodde jag att jag skulle behöva ena sidan av uppslaget till mötes anteckningar och försökte föra in en förenklad veckoplanering på högersidan. Sedan tog teckningen över och krävde mer och mer utrymme och jag kunde inte förstå hur jag skulle få in veckodagarna. Sedan visade det sig att jag inte behövde vänstersidan för anteckningar och upptäckte att jag hade en hel sida över istället och kunde låta mina franska takåsar och vindskupor breda ut sig.

Det är något oerhört romantiskt över tanken på en vindskupa i Paris men den måste ha utsikt. Utsikt över Eiffeltornet eller över Moulin Rouge eller Sacré-Coeur eller liknande. I min teckning är jag medveten om att perspektivet är fel. Om man står så att man ser Moulin Rouge från det hållet så kan man inte se Eiffeltornet samtidigt. Mais tant pis, vad spelar det för roll?

Först nöjde jag mig med att enbart måla kvarnvingarna men insåg snabbt att jag ville ha mer färg. Mer rosa och även lite guld. Månen kanske borde ha varit silver i stället men nu blev den guld och det funkar.

För min vecka lade jag sedan till en så kallad running weekly med saker jag ska göra och sedan när jag ska göra dem.

Jag testade en sådan, nere till höger, tidigare under månaden och jag tyckte att det funkade bra. Man skriver helt enkelt vad man ska göra och sedan gör man en plupp på den dagen man ska göra det. När uppgiften är slutförd så kryssar man över pluppen. Det sparar en del plats och funkade utmärkt för sportlovsveckan som ändå behövde innehålla lite jobb.

Jag ska inte säga att februari var lätt att göra men samtidigt var det heller inte så svårt. Om man bortser från ett och annat Eiffeltorn och en nattbild av Paris takåsar så var det mest papper, tejp och färg. Det är bra att ha hittat ett så pass snabbt sätt att göra veckouppslagen, och den mindre storleken på bok underlättar förstås också, för i mars kommer jag inte att ha så mycket tid att rita så får får jag verkligen förlita mig på papper, tejp och färg. Vi får se om ett par dagar.

Bujo – februari

Det är en ny månad och således också ett nytt tema i min bujo. Den här gången är det Paris som är temat. Eller kanske snarare något slags franskt tema överhuvudtaget. Det hela är lite oklart egentligen men Frankrike är med och Eiffeltornet och svart och rosa. En och annan cykel dyker också upp.

Det blev otippat nog just Eiffeltornet som fick pryda titelsidan och jag är väldigt nöjd. Eiffeltornet är lite kobent, har jag insett. Det var faktiskt roligt att rita Eiffeltornet och det blev ju bra. Lite svårt var det, framför allt att få det lika på båda sidor men där är ju prickarna bra så vet man kan ha dem som referenspunkt.

För citatsidan valde jag ett franska citat, förstås, och kopierade typsnittet på en tavla jag hittade. Sedan kändes det som ett kaféfönster så fick det bli ett litet kafébord med stolar och vin och en markis som pricken över i.

Ofta när man ser ett lite franskt tema så handlar det om svart och rosa och prickigt så jag tänkte att jag också kör på det. Det var saker jag hade och som kunde fungera. Jag kommer säkert att göra ett Frankriketema igen om jag fortsätter med bullet journal och då får jag kanske välja en annan estetik, men för nu så tycker jag att det här passar bra. Det känns rätt för februari också.

På månadsuppslaget fick Eiffeltornet komma tillbaka i uppförstorad version men som en gråare bakgrund. Det här Eiffeltornet var nästan svårare att rita för att få proportionerna rätt och framför allt valvet i botten. Men återigen hjälpte prickarna till och slutresultatet blev jättebra. Lite svart papper med rosa papper över och lite tejp fick bli utgöra resterande dekorationer.

Vanor och humör har fått en annan layout den här gången i en cirkel med humör/mående ytterst och sedan vanorna inuti. Det ska bli spännande att se hur det blir när den är ifylld. Lite papper och tejp fick vara med även här. På motsatta sidan fick det bli en månadsreflektion. Jag är nöjd att jag kom på det upplägget eftersom jag insåg att jag inte kunde göra som i höstas och ha vanor och mående/humör på samma sida som månadsuppslaget, det får inte plats i den här boken, och då var ju vanor och humör tvungna att ha en egen sida och då blev det lite oklart hur jag skulle lägga upp det. Men månadsreflektion blev ju toppen att lägga där. Problemet nu är att januarireflektionen tog två sidor så jag fick skarva lite, men om detta ska fortsätta så behöver jag ju verkligen två sidor. Knepigt.

Jag fick tydligen ingen bild på första veckouppslaget men andra blev så här. Även där kom Eiffeltornet med efter att ha gjort en paus under första veckan. En liten cykel fick följa med för vem kan glömma dängan Dans Paris à vélo? Mera tejp och jag har också lagt in några små franska citat som jag tycker om. Det roligaste med dem är att med min tjockaste fineliner blev typsnittet väldigt likt det klassiska typsnittet som alltid används när man i Frankrike ska imitera handstil på t.ex. kläder, linjaler och anteckningsböcker.

Cyklarna återkommer på första sidan för mötesanteckningar och där fick toppen av tornet vara med. Det som inte var med på månadsuppslaget. Det är ett kul tema och jag har blivit otippat bra på att kludda Eiffeltornet. Själva temat visade sig dessutom vara tämligen enkelt vilket är bra att öva på för i mars och april kommer det nog inte att finnas så mycket tid för komplicerade teman så att se att det funkar med lite papper och lite tejp är skönt att veta.

Måndag hela veckan

Januari börjar lida mot sitt slut. Äntligen säger jag. Det finns ingen längre månad, det är som en enda lång måndag. I år var det lite bättre men någonstans i vecka två undrade jag om det inte var slut snart eftersom jag tyckte att januari redan pågått i en evighet. Jag tror också att man tidigare börjar tänka på nästa månad när man har en bullet journal. Jag försöker ligga en vecka före med mina veckouppslag så att jag alltid har “nästa vecka” redo. Det betyder att jag redan förra helgen gjorde i ordning februari i min bujo. Jag var inspirerad och började faktiskt redan på vardagarna före men det blev klart under helgen. Det i sin tur betyder att det nu är två veckor sedan jag gjorde mitt sista veckouppslag i januari. Inte konstigt att jag tycker att januari har pågått alldeles för länge redan; i mitt huvudet har det varit februari ett bra tag redan.

Men nu är januari nästan slut och så är gatlyktstemat, eller det oplanerade Ture Sventon-temat. Jag bestämde mig för att införa en reflektionssida för varje månad och likaså har jag bestämt mig för att dra ner på mötessidorna eftersom jag sällan behöver ett helt uppslag för en vecka. Tre enkelsidor var allt som krävdes för de tre jobbveckorna i januari och därmed blev det en sida över för månadsreflektionen. En sådan sida passar också bra i upplägget för månaden men mer om det i februari.

Jag gillade verkligen gatlyktorna och även om jag kanske inte var lika inspirerad mot slutet som i början så gör inte det så mycket. Den här boken är mindre än den förra och veckouppslagen är rätt välfyllda så det behövs inte så mycket ritande där. Att jag har lagt ner det här med att använda linjal bidrar också till att snabba upp processen och nu tycker jag att jag börjar hitta en balans som jag är nöjd med mellan funktion, tid och estetik. Det är rätt skönt att inte ha så mycket plats att fylla helt enkelt, även om vissa sidor kan bli lite trånga.

Jag kunde inte hålla mig från att rita dit några fotspår efter ett par särskilt spetsiga skor. Ni vet, sådana som kan sticka fram under draperifransar eller sitta i skåp och sörpla hallonsaft. Nu lämnar vi lilla spaningsmustaschen på kontoret och tar sikte på februari istället.

Ett intressant fall på det hela taget.

Tändchips

Under jullovet har jag pysslat med lite olika saker. Naturligtvis stickning och bujo men jag har även gjort så kallade tändchips. Det var otippat lätt och väldigt roligt. Jag fick idén under hösten genom instagramkontot @silverodlan och bestämde mig för att testa och att ge tändchips till min mamma i julklapp.

Allt som behövdes var bomullspads, servetter och ljusstumpar. Servetterna var mest som dekoration och föll riktigt väl ut. Jag klippte servetterna i samma storlek som bomullsrundlarna och fick ut 16 rundlar per servett. Jag valde lite olika servetter; en lite mer julbetonad och en som fungerar året om.

Sedan smälte jag stearin över kokande vatten och doppade rundlarna i stearinet. Jag hade inte tillräckligt med vita ljusstumpar så jag tog faktiskt ett obrunnet ljus och smälte men annars tyckte jag att det funkade bra med stumpar. Jag hade några röda ljusstumpar också som jag doppade de mer juldekorerade tändchipsen i.

Sedan torkade jag ur ett pringlesrör och klädde in det i dekorationspapper och stoppade ner tändchipsen däri. Det blev riktigt, riktigt fint även om jag tror att även julchipsen hade vunnit på att vara vita snarare än ljusröda.

Det var så roligt att göra tändchips att jag gjorde en omgång till efter jul i present till goda vänner. Eftersom jag även då hade jag färgat stearin, denna gång efter ett blockljus där veken ramlat ut, så hittade jag vita servetter med svart mönster för att inga färger skulle skära sig med stearinet.

Blockljuset genererade väldigt mycket stearin så det blev väldigt många tändchips. Som första gången stoppade jag dem i ett pringlesrör som jag klätt in i papper. Ett snabbt, smidigt och roligt pyssel. Det enda som är lite knepigt är hur man ska få rent skålen och pincetten från stearin men även det löste sig fint i slutänden.