Bujo – november

November är här och det är även november i bujon. Temat är te och rosor – terosor. Det finns också papper och boksidor som dekoration, tillsammans med washitejp. Hela temat är inspirerat av JunniSun på youtube, som gör pop-ups i sin bujo. Det här är också en pop-up, där tekannan lutar ner och fyller på tekoppen när man öppnar boken. Det hela är väldigt snillrikt. Tyvärr fastnar kannan lite i rosorna när man fäller ihop den, men det kan man fixa.

Kalendern blev en enkel sådan, som jag nästan aldrig har gjort förut, med bara streck. Jag hade det i juli också men då gjorde jag alla veckouppslag samtidigt så då behövde jag inte använda kalendern så mycket. Vi får se hur jag trivs med den. Är lite rädd att jag ska blanda ihop vilka anteckningar som hör till vilket datum.

Meningen är att jag ska fylla i en tekopp för varje dag. November är också en hommage till världens bästa tekopp – Britt – som sjunger på sista versen och kanske inte håller så länge till. 7 deciliter te får man plats med i den koppen. Precis lagom.

För att hitta en bok att riva sönder funderade jag först på att skriva ut (lagliga) sidor från nätet för att sedan färga med te men så kom jag på att jag trots allt arbetar i en byggnad som inhyser ett bibliotek och några minuter senare hade jag en gallrad bok i min hand. Jag har läst den boken och är inte superförtjust i den så på sätt och vis kändes det helt okej att riva sönder den, men den är också lite sorglig så jag har fått välja mina sidor väl. Dessutom kände jag till en början att jag kanske hade besudlat bujon genom att klistra in de sidorna där men det har jag kommit över. Tror jag.

Överlag är det ett mysigt tema. Det känns höstift och jag får använda mig av saker jag gillar bäst: böcker, te och rosa. Även om bujofärgen för höstens bok är rosa så är det ändå inte sedan februari som jag hade det som huvudkulör.

Nu är det dags att blicka framåt och så smått fundera på december och jag har inkluderat en sida för julklappsidéer i bujon. December ska också få ett tema vad det lider. Vad ska jag hitta på då, mån tro?

Bujo – augusti

I slutet på juli hade jag ingen inspiration men så lade Amanda Rach Lee upp sitt julitema och till sist bestämde jag mig för att det passade mig alldeles utmärkt. En fyr, en båt, lite strandrelaterade saker. Det hela började i och med att jag råkade se tre pennor ligga bredvid varandra, en gul, en röd och en blå, och de passade så fint ihop att det någonstans var självklart att det skulle bli dem tillsammans.

Det är ju något både lite skrämmande och romantiskt med fyrar. Ensamma fyrar på annars öde öar eller rara fyrar i den trevliga viken där man cyklar till strandkaféet längs blommande  buskar och prunkande trädgårdar. Det är i alla fall den bild jag har fått genom konsumtion av olika fyrrepresentationer i populärkulturen. Och för att fyrar i korsstygnsbroderier ofta är väldigt romantiska i vackra solnedgångar.

Det marina temat utvecklades och inspirationen från Amanda Rach Lee fortsatte och det var bara att kötta på med färg och båttema. Jag kan inbilla mig att det skulle vara så härligt att bo på västkusten med utsikt över havet och det mäktiga skådespel som himmel och hav erbjuder.

Min fyr står på klippor och ser lite ensam ut men det är ändå en rar liten vik. Den påminner om mumindalen men också sommarsånger som Härliga sommardag med Family Four.

Det är ju alltid roligt med uppslag där det finns uppenbara inramningar som passar ihop med temat. I det här fallet rep och färdstreck.

Det krävdes många mötessidor i augusti. Väldigt många faktiskt.

Riktigt många. Repen fick följa med. Ankaret med.

Jag missade en sida i bokens set up så den fick komma i augusti istället. Jag är tämligen nöjd med den. Jag fick dock skarva lite för jag råkade först stava fel på treasure… Jag är väldigt nöjd med augustis tema och det var lätt att variera sig över flera uppslag. Det är något att ta med sig: flera färger att välja mellan och flera små saker att rita på olika sätt.

 

Bujo – september

I september gjorde jag min första pop up! Temat var Chrysler Building och den passade sig perfekt för en pop up. Jag är mycket stolt över den. Egentligen var det ganska enkelt men jag gjorde det svårare för mig genom att försöka få byggnaden att sitta ihop hela vägen upp. Det gjorde att jag var tvungen att rita Chrysler Building i perspektiv och det var knepigt.

Med hjälp av lite silkespapper som ser ut som tidningspapper så kändes uppslaget fulländat. Ingen ser heller att tidningarna verkar vara från Irland om man inte tittar nära.

Blå var förstås rätt färg för Chrysler Building, som nog är min favoritbyggnad, i alla fall i New York. Tack och lov lade jag till en taxibil och fick genom det en färg till för en färg är lite väl lite att bygga en hel månads uppslag på.

Chrysler Building stod färdig 1930 men började byggas 1928, under “the roaring 20’s”, det glada tjugotalet. Stilen är art deco och det fick bli ett vidare tema under månaden. Hur många skyskrapor kan man rita under en månad liksom.

Ganska många visar det sig.

Det var tur att taxibilen kom med för annars vet jag inte hur det hade gått. Det roligaste, förutom själva pop-upen, var att testa art deco-typsnitt. Det är snyggt men svårt om man inte har all tid i världen och dessutom kör på fri hand utan mallar och linjaler.

Under månaden gjorde jag också ett helt svartvitt veckouppslag, med inslag av silver. Det var snyggt och stilrent men inte min grej. Det blev helt enkelt en tråkig vecka, även om det var snyggt. Min uppfattning om mina veckor är en smula påverkade av hur mycket jag trivs med mina veckouppslag, om jag blir glad eller neutral av att öppna bujon.

Det var ett kul tema – och pop-up:en är jättefin – men det var lite begränsat. Augusti var bättre på det sättet att det var lätt att variera. Mer om det en annan dag.

Bujo – oktober

Min version av Halloween fick bli musikalen Wicked i oktobers tema i bujon. Jag är tämligen nöjd med förstasidan men nackdelen med tuschpennor är att det inte blir en jämn färg. Alldeles oavsett är det ju tydligt vad jag har försökt rita av och det blev riktigt bra.

Det var roligt och praktiskt att ha så många kontrastfärger. Det blir lite mer variation då än till exempel i september då jag bara hade två och det blev lite enformigt till sist. Jag försökte efterlikna Wickedtypsnittet på oktober och det har nog lyckats helt okej.

Cirklar med Z för Oz så klart. Sidan ser lite tom ut men när jag tänkte att det skulle bli bättre när den var full av streck och bilder. Vi får se hur det ter sig så småningom.

Det gröna ansiktet och leendet påminner lite om The Mask men det är ju Elphaba förstås. Borde kanske måla haten svart men då försvinner ju texten.

Inte bara Elphaba utan förstås också Glinda har fått vara med. Hela musikalen handlar ju ytterst om vänskapen mellan Elphaba och Glinda så då måste ju båda få vara med, plus att det ger lite extra färg.

Båda fick förenas på ett uppslag också. Jag tänker att de är båda väldigt olika och de måste göra det som är bäst för dem själva men det kan inte vara lätt att vara utan varandra.

Jag har haft kul med det här temat men är redo att lämna det också. Till sist är det ju svårt att komma på nya saker att rita och att variera sina uppslag, men det blir ju någonstans en roligare vecka om veckouppslaget är fint. Sista veckan i oktober blev riktigt bra så vi lämnar oktober på ett bra sätt.

En ny bujo!

Det har varit väldigt tyst här ett tag och jag funderar lite på hur jag vill göra med bloggen. Medan jag funderar kan vi passa på att titta lite på hur det faktiskt blev.

Egentligen använder jag inte min sida för rutavstånd så mycket men det är en praktisk sida att börja med om man inte riktigt vet hur man ska ta sig an en ny bok. Jag gjorde en mall för mitt vanliga veckouppslag, som jag sedan kan vika ut och se och det har jag haft stor användning för.

Mycket är sig likt från vårens bujo men jag börjar få mer rutin i min set-up nu.

Tanken är att jag i den här bujon ska lägga till mer bilder. I den förra blev det ju bara en per månad och då kändes det konstigt om det inte var en bild på Einar. Så nu finns det en månadens bild men också bilder under varje månads egna uppslag. Det är lite roligare så, tänker jag.

I förra boken lade jag in 20 bra saker från 2020, i den här fick det bli 21 sommarminnen från 2021 och jag tror faktiskt att jag fick till det. Det är bra att dokumentera sommaren lite så att man sedan minns vad man har gjort. Det är så lätt att det flyter ihop annars.

Böcker jag har läst fick vara med fortsatt. Jag gillar att se att jag har läst och att jag har kommit igång med läsandet igen. Jag vet inte om jag är tillbaka till där jag var före 2013 men jag tror nästan det. Det är bara det att läsandet är annorlunda nu, inte sämre på något sätt men annorlunda.

För att lättare hitta bland mina sidor gjorde jag flikar. Det är snyggt men jag vet inte hur mycket det hjälper egentligen. Jag är dock väldigt nöjd över min gouachefärg och hur bra det blev när jag målade. Kanske trodde jag att jag skulle använda den mer men det kommer ju fler bujos.

Eftersom jag behövde tre sidor för böcker i våras så lade jag till det på en gång. Sticksidan fick fortsatt ett halvt uppslag och vi får se hur mycket jag lyckas fylla den. Om inte annat så har det blivit några inköp i alla fall.

Huset har också fått flera sidor. Framför allt är jag nöjd med det här uppslaget, där jag vecka för vecka kan notera vad som skett. Det var praktiskt under sommaren då det mot slutet av sommaren var lätt att tänka att inget hänt och glömma bort att vi i början av sommaren inte hade något golv i köket.

Sent omsider kom jag också på att jag ville ha en sida för bakat eftersom jag äntligen har en fungerande ugn igen. Här kan jag också notera varifrån jag fått receptet så att jag minns om jag vill baka samma sak igen. Det har blivit både paj, piroger och rimbobullar i sommar. Mina första jäsdegar!

En sida för anteckningar fick avsluta det hela. Där kan jag skriva upp bujotemaidéer och liknande. Man vet aldrig när man behöver anteckna något, helt enkelt.

Jag är nöjd med strukturen och färgtemat, det passar bra till framsidan och livar upp lite. Washitejpen är också fin. Snart börjar det nästan bli dags att börja fundera på vårens tema, men än får det dröja lite.

Ingen flytt utan planering

Årets andra halva har inletts och det tarvar naturligtvis en ny bullet journal – en faktisk bok alltså. Detta för att den blå boken endast har ett enda uppslag kvar och på det blir det ju förstås ingen julimånad. Den nya boken är likadan som den gamla, från Archer&Olive och i B5-format. Skillnaden är förstås färgen och den lilla blomdekorationen på framsidan. Det är en fin färg men jag inser ju att den inte kommer att vara ljusrosa särskilt länge… De tål inte fukt så bra, de här böckerna, utan vatten lämnar fläckar och smuts ska vi inte tala om. Men det visar ju också att boken är använd, och det ska den ju vara. Den blå cyklade jag omkull med så att jag fick plocka upp den där den stod rätt upp i en snödriva i vintras, till exempel. Det blev en fläck som minne.

Nu kommer ju också den stora frågan vilka uppslag som ska vara med och inte. Nu har jag ju haft en bujo i ett helt läsår och jag vet ungefär vad jag behöver och hur mycket. Hittills har jag behövt fylla på mina bokuppslag så där kan jag behöva öka lite. Huset kräver en del anteckningar så sådana sidor måste jag ha. Jag har ju sagt förut att jag inte direkt tror på nyårslöften men jag blev ändå lite påverkad i vintras av att alla gjorde sidor med mål för året och sådant. Det blev som jag trodde, det man inte uppnår känns bara jobbigt och det man uppnår kan man glädjas åt ändå, så att säga, så den sidan tänker jag inte ta med. Annars gillar jag mina sidor och jag börjar som sagt komma fram till vad som passar mig bäst. Det är klart att det känns som om jag vill utvecklas också men att förfina det jag vet passar är ju också någon form av utveckling.

I min första bujo använde jag bara svart och grått på mina första sidor, min “set up”, men i den andra använde jag en blå kontrastfärg som var nästan identisk med bokens omslag. Det gillade jag skarpt och kommer att fortsätta med i den här boken, fast rosa nu då.

Det blir nog bra det här. Jag känner mig redo för en ny bujo.

Bujo – juni

Eftersom maj innehöll så många färger fick juni vara lite lugnare med ett par blåa toner och en röd som kontrast. Det är också ett ganska lätt och snabbt tema – moln och drakar – och det gick ovanligt snabbt att planera och utföra juni i bujon.

Månadens citat är från Visa vid vindens ängar och noterna längst ner är de faktiska noterna vilket jag är mycket nöjd med. Jag ångrar dock lite att jag gjorde en rosa sol på första sidan, jag borde ha hållit mig till blått och rött eller möjligen gjort en gul sol.

Jag är nöjd över att det röda inte fick ta alltför mycket plats. Det är trots allt samma färg som jag hade i temat för december och som fick representera jul. Men jag tycker att den passade bra för juni ändå.

Det känns som om det var ett tag sedan humörbarometern var ritad så här – senast var i mars och då orkade jag aldrig fylla i den – men det kändes rätt med draksvansen. Det tog mycket plats dock.

Det var i och för sig inte ett problem eftersom jag ju vill ha ett helt uppslag för månadsreflektionen.

Juni är en månad där hälften är jobb och andra hälften är sommarlov så det har fått leda till  att jag både har sidor för en vanlig vecka…

och extra många mötessidor…

…men också ett veckouppslag för en ledig vecka. Jag behöver inte så mycket plats när jag inte jobbar, bara några rader för att skriva upp tider jag behöver passa etc.

I slutet gjorde jag en citatsida för att markera att det faktiskt är sommarlov nu. Sommarlov!

Jag har faktiskt gjort en augustiöversikt längst bak i bujon, eftersom de sista jobbdagarna i juni krävde en lite djupare planering av augusti, och några sidor för husanteckningar och sommarplanering och i och med det visar det sig att jag bara har ett enda uppslag kvar i min 160 sidor tjocka bok. Det är ju väldigt väl planerat, måste jag säga. Nu är det dags att avsluta juni och fundera på nästa bullet journal och nästa bok. Spännande!

Bujo – maj

Det har varit ganska tyst här ett tag. Våren har varit helt fullspäckad med både flytt och mycket att göra på jobbet men nu börjar det lugna sig lite och jag börjar hitta tillbaka till mig själv igen. Bujon har varit ett stort stöd, en enda bok med allt från anteckningar och kontaktuppgifter rörande flytten till nedräkning och avbockning av jobbrelaterade grejer. Det besvärligaste är väl att komma på vilka saker man ska föra med sig till nästa bok och vilka saker som så att säga får arkiveras i den gamla boken.

I maj fick jag i alla fall äntligen en ny ugn och temat i bujon blev cupcakes. Jag bakade en massa saker – tårta och brownies och kladdkaka och rabarberkladdkaka och chocolate chip cookies och faktiskt cupcakes. Det var härligt att hitta tillbaka till bakningen igen med en ugn som faktiskt blir varm.

Det var ett roligt tema och möjlighet att använda mycket färg. Jag fick också göra en ny boklista för den i början av boken var full. Målet att läsa 21 böcker 2021 uppnådde jag redan i mars. 21 stickprojekt 2021 tvivlar jag på att jag kommer att klara alls dock men det är en annan historia.

Vis av skadan tråd tidigare månader fortsatte jag också med att ha ett dubbeluppslag för månadsreflektionen.

Det är bara att inse, mina veckouppslag följer alltid samma mönster och det tycker jag är skönt. Jag vet vad jag har och vad jag får, så att säga. Jag vet vad jag kan skriva var. Genom att använda olika färger och teckningar så kan jag ändå skilja de lika uppslagen åt.

Planen att bara göra nya mötessidor när det behövs har också fungerat under våren. Under hösten hade jag ju ett mötesuppslag efter varje veckouppslag men jag använde ju inte allihop. Det här systemet fungerar mycket bättre och det har inte alls blivit svårt att hitta bland anteckningarna sedan heller. Oftast vet jag vilken månad jag gjorde dem och kan jag bara bläddra bland de sidorna, ganska smidigt.

Bujo – april

Jag är lite sen på bollen, det medger jag. April har ju pågått så länge att det är dags för maj redan men jag tycker också att april har gått ovanligt snabbt. Eller kanske lika snabbt som vanligt. Ju mer man har att göra desto snabbare går det och jag har haft så mycket att göra att man kan tro att det är maj redan.

Men riktigt så roligt är det ju inte än på en vecka. April månads tema är blommor och cyklar. Jag har en washitejp med cyklar som jag har ritat av och det har varit rätt svårt, särskilt när man inte har så mycket tid, men jag är nöjd över resultatet. Det svåraste var att få till hjulen. När jag väl hade dem på rätt ställe så föll resten på plats ganska omgående. Jag fyllde cykelkorgen med blommor och det temat har fått följa med över veckouppslagen. Ett väldigt tacksamt motiv.

Någon såg cykeln på första sidan och undrade var hans stol var så jag fick rita dit den till cykel nummer två. Särskilt härligt har färgtemat varit. Jag har gillat den gröna, blåa och rosa tillsammans. Det har känts vårigt och välkomnande.

Eftersom min provsida från början av bujon börjar bli full så fick jag rita dit en ny bredvid vanor och humör. Den börjar fyllas på redan. Upplägget för vanor och humör kommer igen sedan februari. Det är en smått opraktisk uppställning eftersom det är lätt att rita fel men den ser samtidigt mycket elegant ut. I mars fyllde jag inte i vanor och humör under en stor del av tiden och jag vet inte riktigt varför men jag var väldigt trött i mars. Inte mycket bujo och heller inte så mycket stickning. Det har varit lite mer stickning i april, tror jag. Vi får se hur det går med målet om 21 stickprojekt under 2021. 21 böcker är i alla fall redan uppnått.

Mars undantaget har jag behövt två sidor för månadsreflektion under året och därför lade jag in det från början nu. Med allt som händer i april tänker jag att jag kommer att ha mycket att skriva om, men det kan också blir tvärtom att jag är alldeles för trött och inte orkar skriva någonting alls. Vi får se!

April är en ganska mild månad ljusmässigt, tycker jag, och det speglar sig lite i färgskalan. Den här blå pennan är som en aprilhimmel och den gröna känns som nyutspruckna löv. Precis lagom för april. Jag tror att färgerna skrämde bort lite under mars, men jag vet inte säkert. Nu får vi se maj an i bujon!

Bujo – mars

Mars är här och även om jag känner att det är vår i luften så är jag trött. Jag har ingen ork att sticka, jag bara jobbar och läser och ibland orkar jag inte ens läsa. Jag visste att det skulle bli en månad med mycket att göra men att jag skulle vara trött redan innan den ens började, det var jag inte beredd på och jag vet ju hur det blir när jag inte orkar sticka, det blir inte bra. Vi får se, jag ska försöka fresta mig lite på den fronten så får vi se hur det fortsätter.

Alldeles oavsett har det i alla fall blivit en ny månad i min bujo och jag valde temat kartonger. Massor av fyrkanter och kuber och brunt papper.

Temat är enkelt och det är med flit på grund av nämnda upptagna månad men jag började tvivla när jag så var färdig med månadsuppslaget. Det blev inte så snyggt men så får det ju vara ibland. Det behöver inte alltid vara snyggt för att vara funktionellt och tejpen är i alla fall fin. Apropå månadsuppslag vet jag flera som struntar i månadsuppslaget och jag kan förstå det, särskilt när nu den sociala kalendern är obefintlig och man inte har så mycket att göra förutom att vara hemma. Om jag gjorde alla mina veckouppslag på en gång skulle jag kanske också strunta i månadsuppslaget men som det är nu ser jag ändå att den fyller en funktion även om den funktionen kanske inte alltid används just nu och framför allt tycker jag att den är trevlig att göra. Det blir oftast ganska fint. Jag säger oftast för just den här var som sagt inte den bästa jag har gjort.

Lyckligtvis kom vanor och humör efter månadsuppslaget och det här uppslaget är jag nöjd med. Jag började tvivla på temat ett tag men efter det här kändes det bättre. Jag tycker det blev riktigt snyggt och jag är särskilt nöjd med rubriken och dess placering. De små kuberna är också söta och jag kom på att jag kan skriva dit arbetad tid på sidan av dem så de fyller många funktioner. Gällande månadsreflektionen bör jag börja fundera lite för hittills har en sida inte räckt utan jag har fått skarva med extra papper både under januari och februari. Hur jag ska få till ett helt uppslag för reflektion vet jag dock inte men det får vi skjuta på framtiden någon vecka eller två tills det är dags att börja fundera på april.

Återigen tror jag att den stora behållningen med det här temat är papper och framför allt tejp. Jag är supernöjd över att ha hittat tejp som passade så bra till papper och till valda färger och hela känslan överlag. Mina så kallade running weeklies får försätta, jag är mycket nöjd med dem och framför allt hur de sparar plats.

Jag tycks inte ha fotat mitt mötesanteckningsuppslag men jag är nöjd över att ha släppt idén att jag måste ha ett sådant uppslag efter varje vecka. I februari räckte det med ett enda mötesuppslag – det var ju trots allt bara tre arbetsveckor i februari – och vi får se hur många som behövs i mars. Jag skulle gissa på två.