Bujo – oktober

Oktober är nästan slut och jag har ännu inte visat månadens tema. Återigen inspirerad av andra – Amanda Rach Lee – valde jag höstlöv som tema. Jag fick slita lite i början för att få till det men allteftersom månaden fortskred så hittade jag mer och mer rätt.

Jag valde ett citat från en dikt som heter The Autumn Wind baserad på Mary Jane Carrs dikt Pirate Wind och handlar egentligen om sport men jag tycker att den kan passa lite var som. Dessutom fick jag möjlighet att använda olika typsnitt och färger vilket alltid är roligt.

På tal om färger så skrev jag lite sist om vad jag tänkte kring mitt val av bok och det jag verkligen inte gillar med den här boken är att färgerna blöder igenom sidorna. Jag gillar färg så färg blir det i min bujo och då kan jag inte ha en massa kladd på sidorna. Är temat höstlöv så måste det förstås vara färg, det är ju en av njutningarna med hösten, alla färger.

En bit fram i oktober testade jag på att rita lönnlöv och det gick faktiskt över förväntan. Vecka 42 var överlag en väldigt trevlig och vänlig vecka, så att säga. Jag gillar harmonin som blev på sidan med färgerna, både den gröna och den bruna som bas och gul, orange och röd som accenter. Det var ett väldigt välkomnande uppslag, om man kan säga så. Inspirerad och peppad av min kollega Elin vågade jag mig också på att försöka göra övergångar mellan färgerna vilket särskilt den röda var väldigt tacksam att träna med. Men det blödde igenom så gräsligt att sidan efter…

… fick ha lönnlöv på exakt samma ställe. Det funkade ju bra den här gången men det funkar ju inte i längden. Därför har jag faktiskt köpt nästa termins bok. Den blir lite mindre, B5-format, vilket jag hoppas ska funka, och med tjockare sidor, 160 gsm. Det är också fler sidor totalt, närmare 160 till skillnad från 120 i den här, vilket borde passa för vårterminen. Allt det här gör att nästa bok blir ohyggligt tjock men förhoppningsvis blir det inte ett så stort problem.

Jag fortsatte med mina övergångar under vecka 43 och gillade det skarpt, särskilt som jag också höll mig till färgfördelningen från veckan före. Jag fick äntligen till hur jag skulle göra för att få löven att se ut att flyga, även om det förstås hade kunnat gå ännu bättre. Det är roligt att man kan se en utveckling genom månaderna, hur jag blir bättre och bättre på att rita temat. Egentligen är förstasidan den sämsta eftersom det är där jag testar temat första gången men sedan blir det bättre, vecka för vecka. Jag tror också att det är viktigt att inte låsa sig alltför mycket vid sitt tema. Jag testade nya löv, det funkade och blev bra, en annan gång kanske jag byter färg (på förekommen anledning) om det inte känns rätt.

Den här veckan är det höstlov så jag skruvade upp det med lite spöken, pumpor och ljus. Det är ju mestadels en jobbkalender så det blir inte mycket skrivet i den sådana här veckor  när det inte är några lektioner, men det skulle ju vara konstigt att hoppa över en vecka också.

Nu är det dags att förbereda för november som ju är månaden där jag fyller år och det måste förstås speglas i min bujo.

Bujo – september

September flyger fram och det har också varit temat för månadens bujo – pappersflygplan. Det var ett roligt tema som gick att variera på många sätt. Månadens kontrastfärg var ljusblå.

Jag är mer och mer förtjust i att använda en bullet journal. Jag gillar att ha allting samlat i en och samma bok och jag gillar att få vara kreativ med pennor och design och testa olika saker. Det är lite lugnande. Jag kan dock se att det kan bli lite körigt att hinna med att sätta upp mina uppslag ibland men så länge jag ligger i framkant så funkar det bra.

Jag är lite fundersam till storleken på boken dock. Eller snarare, jag gillar storleken, utrymmet behövs, men det gör att papperet är lite väl tunt för alla typer av pennor och dessutom att det inte finns så många sidor. Jag tror att den här boken kommer att vara lagom för den här terminen men under våren kommer jag att behöva fler sidor eftersom det är fler veckor. Eller så kan jag slå ihop mötesuppslagen på något sätt men jag vill heller inte trängas i min bujo. Nåväl, detta är funderingar jag får ha framåt årsskiftet när det är dags att flytta in i en ny bujo.

Bujo – augusti

Det blev en bullet journal, eller bujo. Många timmar har jag ägnat åt att sätta upp den, lägga in alla mina sidor i början och de övriga för augusti (och nu också september), men än så länge är det värt det. Och det är roligt! I början på min bok har jag sidor för årsuppslag, stickning och läsning, ett citat och ett försättsblad, ett så kallat grid spacing cheat sheet, en nyckel som visar vad alla tecken ska betyda, och lite annat. Sedan följer augusti med förstasida och citatsida. Temat för augusti blev lavendel. Jag tänkte att det skulle vara tillräckligt lätt för att jag skulle fixa att rita det och det tycker jag faktiskt stämde. Jag ville ju ha en bok i A4-format och det är jag nöjd över men det kan vara lite läskigt att känna att jag ska fylla en hel sida med teckningar. Att göra en ram runt själva månaden blev ett sätt att komma runt det och det känns som om jag har hittat en stil som passar mig.

Ett månadsuppslag är bra att ha och även om jag inte använde det i augusti så mycket så tror jag att det kommer att behövas betydligt mer i september.

Sedan kommer veckouppslagen med plats för hela mitt schema och att-göra-lista. Mitt enda problem är att jag har ett rätt bra minne och därför, ironiskt nog, glömmer att skriva in saker eftersom jag kommer ihåg det ändå.

Under de senaste veckorna har jag petat och filat och kommit på vad som passar mig bäst och jag leker med olika typsnitt och pennor och kluriga lösningar. Det är roligt! Ibland blir det fel men det gör inget, då gör man bara om eller skarvar lite. Det är roligt att använda boken och jag tycker om att ha allting samlat på ett och samma ställe, framför allt  mina mötessidor som ligger efter veckouppslagen. Systemet med att inte ha alla veckor färdiga funkar faktiskt, eftersom jag dels har årsuppslaget och dels månadsuppslaget, vilket jag var lite fundersam över från början. Så ja, jag kommer att fortsätta ett tag till i alla fall.

Vattenfärg!

Jag är helt fast i det här med en bullet journal. De senaste dagarna har jag enbart tittat på youtubevideos av olika teman och uppslag och så vidare. I en av filmerna, temat för december 2019 av AmandaRachLee, så är temat norrsken och hon målade med vattenfärg och använde sedan målningen som underlag och klippte ut olika delar av den för att dekorera sidorna för december. Jag tänkte att eftersom jag ju inte direkt ritar så är det här kanske ett alternativ för mig. Det blev helt okej, tycker jag, med tanke på att jag inte målar heller och inte har hållit i en pensel sedan 2013. Det blev kanske inte direkt ett norrsken utan något mer abstrakt (även om norrsken förstås är tämligen abstrakta) men det gör ju inget, det kan funka ändå. Kanske blev det en augustinatt istället? Hemligheten, som jag lärde mig i videon, är att blöta ner papperet med penseln från början, så flyter färgerna mer in i varandra och man kan undvika skarpa kanter.

Det här kan verkligen vara ett sätt för mig att skapa teman och få in lite färg i min bullet journal, tänker jag, men jag ska experimentera lite mer. Just nu håller jag mest på att fundera på vilka sidor jag bör och vill ha med och var och så vidare och då är youtubefilmerna guld. Färg är dock viktigt, jag behöver färg och jag vet att det var det som drog mig till bullet journals från första början, att det var så mycket färg och bilder.

Det blir med största säkerhet en bullet journal. Betyder det här att jag måste lära mig kalligrafi nu?

Bullet journal?

Jag har rätt länge varit intresserad av bullet journals men inte riktigt förstått hur de fungerar. Jag har skaffat en förtryckt men kom liksom inte igång ordentligt. Här i veckan, av någon anledning, började jag fundera mer på det och började läsa på. Vad är det? Vad fyller det för funktion? Hur gör man? Vad behöver man?

Först och främst har jag insett att man måste fundera på sina egna behov och när jag gjorde det så insåg jag att en förtryckt aldrig skulle fungera för mig. Sedan vet jag att om jag inte kan få in hela mitt jobb i boken så kommer jag inte att använda den. Poängen är ju att få struktur, inte att behöva leta efter var jag ska skriva och i slutänden sitta med femtioelva post-it-lappar. Jag gillar att ha struktur men jag har ofta svårt att se i förväg vad som passar bäst för mig, innan jag har allt material att strukturera. Kaos före ordning, helt enkelt. Därför måste jag planera min bullet journal och bestämma vad som funkar. Jag tror att jag är redo för jag vet vad jag behöver i mitt jobb nu.

Men om hela jobbet ska få plats så måste jag ha mycket plats. Jag har haft många kalendrar i mitt liv och jag vet vilken kalenderöversikt som passar mig bäst – jag behöver en hel vecka på ett uppslag och så som det ser ut nu så behöver jag dagarna i kolumner bredvid varandra. Jag testade lite i ett gammalt kollegieblock och jag tror att det funkar. Likaså vill jag ha möjlighet att skriva listor för varje dag för det är alltid något som måste skrivas ut, mailas, läggas upp och så vidare. Det kräver en bok som är omkring en A4-tror jag och då undrar jag om jag orkar bära med mig den. Men om den samtidigt gör ett kollegieblock redundant så kanske det inte är något problem (även om jag förstås kommer att ha båda med mig, åtminstone till en början).

En annan sak jag lärt mig är att jag ska vara flexibel och inte lägga upp alla veckor på en gång, eller i alla fall inte göra dem statiska, ifall jag behöver ändra layouten. Jag har helt snöat in på videor på youtube där olika personer – framför allt AmandaRachLee – visar hur de tänker med sin bullet journal och jag tror att med rätt planering så kan jag nog få till det, även om jag inte kommer att lyckas fylla den med fina teckningar och sådant. Jag tror att jag ska försöka göra en testtermin och se om det funkar och sedan utvärdera i december.

Så hur ska jag lägga upp det då? Ja, jag vill ha översikter i början över långsiktiga saker att göra, som jag kan använda hela terminen. Likaså vill jag ha plats för att ha alla mina mötesanteckningar samlade, det vill säga alla anteckningar för möten med samma grupper ska vara tillsammans. Det borde sammanlagt bli fem olika avsnitt. Varje månads veckor sitter ihop men med några sidors mellanrum mellan månaderna. I början på varje månad bör en månadsöversikt sitta och i slutet av en månad bör det vara en sida för samlad info av något slag. Någon sida med kontaktuppgifter borde det också finnas.

Det här låter som en samlad bok med kalender, adressbok, att-göra-listor och mötesanteckningar. Det är rätt mycket att kräva av en stackars bok. Många av de videor jag har tittat på har också lagt in saker som self care, framtidsmål och kulturevenemang, resor och så vidare. Jag tror inte att jag kommer att göra det eftersom mål och visioner stressar mig lite och meningen med allt är ju att minska stress. Jag tycker att det är onödigt att behöva uppleva ångest för att man misslyckats med att hålla sitt nyårslöfte etc. Däremot kan jag tänka mig lite uppmuntrande eller roliga citat och på sikt vore det kul att kunna stoppa in bilder i en bullet journal också – månadens bild och så vidare.

En bullet journal för arbetet är nog vad det mest kommer att gå ut på eftersom det som är självutvecklande har ett väldigt begränsat utrymme i mitt liv just nu och om det dyker upp sådana tillfällen så är jag bara glad men har ingen lust att dedikera en sida till det varje månad bara för att må dåligt över att den är så tom. Kanske en sida totalt i hela boken. Och kanske en sida för stickningen där jag kan se hur det går med mina årsmål. Det vore faktiskt roligt att få till, lite personlig touch måste den också få ha, min bullet journal.

Jag kommer säkert på fler saker längs vägen men det här känns ju ändå ganska görbart och förhoppningsvis också ganska funktionellt. Jag testar en termin så får vi se. Nu ska jag bara hitta material…

One line a day

I got my first journal when I was six years old. My mum gave it to me and it had a teddy bear on the cover and a small lock with a heart on it and half of the pages were pink and the other half was blue. I wrote in it occasionally until I finished it when I was about eleven. Over the years I have finished a lot of journals. I’m not an everyday writer, more of a period writer. I get a period where I write quite a lot and then it can go months or years between “posts”. I wrote the most when I lived abroad for a year but I think that was related to not having a TV and therefore being a bit bored

I like the idea of being able to look back and remember what I’ve done but I find it utterly embarassing to read my own thoughts on a specific matter years after. I simply don’t want to re-live bad moments or sad thoughts (and let’s face it, it’s easier to write in a journal when you are feeling blue). Sure, I could just not re-read it but why keep a journal if not to get back to entries later on? Then I could just write things down and then throw it away but what’s the fun in that? Therefore the blog is such a great format. It has been more or less active for more than six years so far, and that is some kind of journal. It gives me what I want, an idea of what has happened, without the things I don’t like.

Lately I’ve also started a “One line a day” journal where I write something brief every day, mostly to remember Me Made’s first years later on. I lasts for five years and I can do what I like, compare from year to year what I did on a specific day. I think this might be my thing!

Birthday card

wpid-dsc_5949.jpg

I know I’ve talked about paper a lot but I haven’t really shown you anything so I figure it’s about time I did. A couple of weeks ago it was my friend Lyndsey’s birthday. Together with some presents (yarn – she’s a knitter too) I made this card for her. Green cardstock, a flowery paper, a simple brown one on top of that and and White paper to write on. A princess crown stamp and some rhinestones because she is a princess and some tea stickers because we drink a lot of tea when we see each other.

wpid-dsc_5951.jpg

All of these things where stuff I had at home already, I just needed the inspiration to put them all together. I was looking through my scrapbooking stuff and found a green card and then I looked through my patterned papers and found a paper that worked well with the card and some brown paper that was a nice contrast to the pastell colored card and inspiration just poured over me and I found stickers and stamps and it was pretty obvious to me what I was going to make.

wpid-dsc_5953.jpg

I used a brown envelope to make it all a little less cute and more stylish. I think it turned out pretty well. Happy birthday Lyndsey-bean!

That’s just the way it goes

wpid-dsc_5999.jpg

It’s a funny thing, inspiration. Sometimes I like to just be presented with possibilities, like going to the yarn store and find a yarn I like and then work from there with what to make. Other times I have a clear vision on what I want and then I need to find the yarn that fits my vision. I find these two ways to get inspired are quite opposite each other, one is input from outside, to expose myself to inspiration and then pick and choose, the other comes from within and ends in searching for the right thing. Both have their pros and cons. To have an open mind can lead to totally new things and the material is right there when I’ve found my inspiration and made my choice but what if the exposure doesn’t lead to anything, what if I don’t find anything tempting? To have a vision is comfortable, I know where I’m heading and I have a clear idea but what if my vision is too precise and I never find anything that fits it? I don’t know which of these two I prefer, I’ve had good and bad experiences with both. Maybe the exposure one is a little simple, provided that it actaully works, but the vision one is better if it’s a big and important decision, do what you actually want and not just what’s available.

This weekend was a little crazy when it came to inspiration through vision. I had a vision for a card that I’m making in which I needed the perfect lime green to go with some pink paper that I already have. I had found a good paper online, the one to the left in the picture, but it was discontinud (just my luck, why does this always happen when it comes to visions?). Now, I am a little crazy, especially when it comes to color. I guess it’s the artist in me who is very decisive when it comes to matching colors. When the paper I found was not available I didn’t give up or settled for another color, no, I found myself a web page with a lot of papers (I actually didn’t realize at first exactly how many) and then I looked through the catalogue of all individual papers and put the ones that could work and seemed similar to “my” lime green paper in the cart. Then I looked at my lime green papers in the cart and started to really compare them to the ideal one and one by one I narrowed it down till I only had a hand full left. These I ordered, since I learned the hard way that you shouldn’t trust pictures on a screen. Now, all I have to do is hold my thumbs (as we do in Sweden, instead of keeping our fingers crossed) that one of these sheets of papers will work as well as I imagine with my pink paper.

In the end I realized that I looked at over 7500 papers yesterday, that was over 500 pages with 15 different sheets of paper on each page. Can you imagine how much inspiration through exposure I got from that?

Corsets and gears

wpid-dsc_5557.jpg

I wouldn’t call myself a scrapbooker. I’ve never done a scrapbook and I don’t think it’s for me. However, I’ve always liked scissors and cutting and pasting and therefore I’ve made som cards for friends over the years. Now I’ve decided to make some things in a steampunk theme and I’ve had a blast surrounding myself with papers and stamps and gears and corsets. Lucky for me, my bobbin lace teacher isn’t just good at bobbin lace, she’s an excellent card maker too and has lend me her experience, skills and machines. Thanks to her I think we will have this steampunk baby on the road, puffing and steaming, in no time.